Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2012: Jaget

Weekendavisen den 1.+ 2. december 2012

Af Annette Rosenmunthe,
psykolog og naturdebattør,
Lundby Hovedgade 63, 4750 Lundby

Ifølge Markus Bernsen (23/11) mener moderne kødspisere, at jagtkød er det eneste etisk forsvarlige. Det er der da vist delte meninger om!

Aflivning af dyrene med skud lykkes kun omkring 2 ud af 3 gange. Det betyder, at hundredtusinder af dyr i den danske natur er anskudte og enten dør en langsom og yderst pinefuld død af bughindebetændelse eller sult, fordi de har fået bortskudt næb, underkæbe, ben eller andet. Selv vores fredede arter slipper ikke for jægernes beskydning og lever deres liv med hagl i kroppen. Det gælder således for 13 % bramgæs, 7 % oddere og 6 % af vores nationalfugl, knopsvanen.

Hvert år opdrættes halvanden (og ikke en halv) million af de såkaldte skydefugle, fasan, gråand og agerhøne og sættes ud i naturen med henblik på at blive brugt som levende skydeskiver. Der skydes langt flere fasaner end der nogensinde kommer på middagsbordet. For at få en skydeoplevelse betaler jægeren gerne 3-400 kroner for hver fasan, han skyder, hvorefter værdien af den døde fasan udgør en sølle femmer. Ikke så mærkeligt, at man end ikke ulejliger sig til vildthandleren med sit læs af skudte fasaner, men blot dumper dem i affaldssække og containere.

Langt de fleste af de dyr, jægerne skyder på er komplet uspiselige eller så små, at tilberedelsen ikke er umagen værd. Kun omkring 16 af de 51 arter, der er jagttid på, bruges til konsum, og forarbejdningen af dem er forbundet med et betydeligt kødspild.

Rådyr skydes imens de stadig har diende lam, og gråænder skydes på et tidspunkt, hvor de stadig har ikke-flyvefærdige ællinger efter sig.

Jagt har en lang række fatale konsekvenser for naturen og dyrelivet, og det kan da godt være, at det fungerer sådan for jægeren, at han slapper af ved at slå ihjel i naturen, men for de 97 % af befolkningen, der ikke har de samme lyster, kan det være både farligt og belastende at bevæge sig ud i naturen i de 7 måneder, hvor der er jagt. Skudlyde kan nu engang ikke erstatte eller forenes med fuglesang, dyrene er forskræmte og lader sig ikke opleve, og hvis man er i besiddelse af en ikke - jagttrænet hund, kan lydbilledet gøre hundeluftning næsten umulig.


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89