Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2011: Utilpassede unge er nemme ofre

Frederiksborg Amts Avis den 24. maj 2011

Af Annette Rosenmunthe, Lundby Hovedgade 63,
4750 Lundby.

Som bl.a. omtalt i Frederiksborg Amtsavis d. 21/5 er Naturstyrelsens jægere ordentlig ude om sig i denne bukkejagt-tid. De lokker for børn og unge i håbet om at indgive dem smag for skydning af dyr. Især utilpassede og karaktersvage unge er formentlig nemme ofre, for erhvervelse af jagttegn er en nem adgang til våbentilladelse.

Fra jægerside ønsker man, at der skal være nogen til at tage over, når de mange aldrende jægere må melde forfald. Jægerne efterstræber magt og indflydelse på naturpolitikken, og glæden ved magt må formodes at være ét af aspekterne i fornøjelsen ved at fratage medskabninger livet. Skydning af dyr er den meget kostbare – og for nogle komplet uforståelige - hobby, som omkring 3% af befolkningen har valgt at underholde sig med i fritiden.

”Den gode historie skal fortælles igen og igen” er et hyppigt udtalt råd til jægerne, men de historier, der fortælles for børn og unge dér ude i skoven er nu nok en kende for storartede. Hvis et dyr har levet et herligt liv, falder i skuddet og smager himmelsk er alt som det skal være, men sådan er virkeligheden sjældent.

Når man afliver dyr ved skydning, rammer man ikke altid plet. Det betyder, at man her i bukkejagtsæsonen kan møde råbukke, der har fået et ben skudt af og udsultede bukke, der ved nærmere eftersyn mangler underkæben.

Jægernes begrundelse for at skyde dyrene er i langt højere grad at få fingre i nogle gode trofæer end at få kød på bordet. Med andre ord aflives de prægtige dyr først og fremmest fordi jægerne konkurrerer om størrelsen på opsatser og gevirer. En stor del af kødet udnyttes simpelthen ikke, viser nyere forskning på Dansk Jagtakademi.

En lidt mindre absurd og meningsløs ”vildtforvaltning” ville være til gavn for naturen og glæde for det store flertal af befolkningen. En vildtforvaltning, hvor jægerne fandt andre måder at konkurrere på, hvor dyrebestande ikke først blev opformerede for siden at skulle nedreguleres, hvor rovdyrene ikke blev opfattet som konkurrenter og på det nærmeste udryddet, og der kunne indfinde sig en mere naturlig balance. Samtidig ville dyrene ikke være så skrækslagne for mennesker og dermed bidrage til meget større naturoplevelser for det store flertal.


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89