Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2010: Konsekvenser af jagt

Viborg Folkeblad den 30. december 2010

Af Anne-Mette Iversen

Viborg Folkeblad bragte lørdag den 18. december en stor propagandaartikel om jagt: ”Debutant nedlagde en af skovens konger”. Artiklen var illustreret med store farvefotos af en storgrinende jæger, knælende ved en kronhjort, der lå død i den blodige sne. Personligt ville jeg gå langt uden om en sådan mand, som med stolthed poserer ved et dyr, han har skamskudt, og som siden måtte eftersøges af en schweiss-hund.

Det er jo netop sådan, det alt for ofte går. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Miljøundersøgelser er det imellem 10 og 25 procent af hele bestande af dyr, der lever livet lemlæstede og handicappede af jægerhagl, og dette til trods for, at jægerne påstår, at de skaber sundere bestande! Alle disse hundredtusindvis forpinte dyr, er så dem, der ikke har været så heldige at blive fundet af en schweiss-hund. Er det noget at være stolt over?

De fleste mennesker fyldes med glæde, når de ser en levende kronhjort i naturen, men desværre medfører jagten, at oplevelserne bliver sjældne, for dyrene bliver unaturligt sky og udfolder det meste af deres liv i nattemørket. Dyrene kan jo ikke vide, hvilke mennesker, der vil dem ondt.

Til hvilken nytte er så alle de lidelser? Jagt er hobby og fritidsunderholdning for gruppen af jægere. Det er oplevelsen ved at slå et dyr ihjel, der tilsyneladende tiltrækker dem. Kødet er et biprodukt, som langtfra altid udnyttes.

Selv i høj sne og isnende kulde giver jægerne ikke dyrene fred til at finde deres sparsomme føde. Sporene er jo nemme at følge, og et større udvalg af nederdrægtige midler til at lokke og narre dyrene gør det til en leg. Seneste påfund er en række lokkedufte, som man sprøjter ud i naturen, og som dyrene ikke kan modstå. Så er der næsten gevinst hver gang!

Alt sammen til jægernes afsporede morskab, dyrenes grusomme lidelser, naturens forarmelse og andre menneskers afsavn og græmmelse.
2010: Konsekvenser af jagt


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89