Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2010: Jagt tilpasset nutiden

Politiken den 20. august 2010

Af psykolog og naturforkæmper Annette Rosenmunthe
Lundby Hovedgade 63, 4750 Lundby

Det har vist sig meget vanskeligt at få de nye jagttider på plads, fordi jægerformanden er løbet fra de kompromisløsninger, han selv har været med til at forhandle frem i Vildtforvaltningsrådet. Jægerne vil ikke finde sig i indskrænkninger af jagten, udtaler han til Altinget. Duerne skal ikke have fred i yngletiden, og truede dyrearter som harer og agerhøns skal ikke skånes.

Det må være gået helt hen over hovedet på ham, at jagten har været udsat for begrænsninger, siden de første jægere og samlere jagede døgnet og året rundt. I moderne tider er jagten fra at være eksistensgrundlag blevet en adspredelse og glæde ved selve skuddet, og byttet er blevet reduceret til trofæer, for en stor del af kødet finder simpelthen ikke anvendelse. Eksempelvis kan salget af fasaner til vildthandleren end ikke dække udgifterne til de patroner, der er brugt ved jagten.

Jagt praktiseres af henved 3 % af befolkningen, mens resten må affinde sig med, at jagten gør dyrene så sky, at mulighederne for at opleve dem levende forringes betydeligt. Efter De Jagtetiske Regler skal jagt være ”høst” af et naturligt bestandsoverskud, men i praksis er over halvdelen af jagtudbyttet fugle, opdrættet og udsat med henblik på nedskydning. Jægerne har ikke været i stand til at tilpasse sig vort moderne samfund med et intensivt landbrug og en stadig fattigere natur med betydeligt færre vildtlevende dyr.

Man kan undre sig over, at jægerne - i bestræbelserne på for enhver pris at tilkæmpe sig flere skydeemner - ikke er bange for at de sætter deres omdømme over styr. Hvordan vil de vedblivende kunne opretholde illusionen om deres ”vildtpleje” til gavn for naturen?

Hvis man nu lod al jagt blive nedskydning af opdrættede skydefugle og fredede det øvrige vildt inklusive rovdyrene, ville der formentlig stabilisere sig en naturlig balance dyrene imellem – dog med flere sø- og havfugle, og jægerne ville samtidig få deres lyst styret med det, det ifølge formanden drejer sig om for dem: Masser af dyr at skyde på. Hermed ville man også kunne overholde EU’s forbud imod jagt i yngletider og redde truede dyrearter. En nødvendig regulering af hjortevildt kunne ske efter mønstereksemplet Jægersborg Dyrehave, hvor en enkelt skytte tynder nænsomt ud i bestandene af de flotte og rolige kron- og dådyr. En sådan professionelt udført regulering kunne utvivlsomt finansieres via salget af hjortekød, opsatser og gevirer.

[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89